Yemekleri

Samsun içerisinde en ünlü yemeklerden birisi, kaz eti, bulgur pilavı ve yağlı tavuk suyuna batırılmış yufkayla yapılan tirit olarak bilinmekle birlikte Mısır çorbası, kıymalı pırasa, canik, turşu kavurması, bakla dolması, haşhaşlı çörek, yazı pancarı, katık böreği, katık sündürmesi, kaz asması, haluçka, baklalı yaprak dolması, fındıklı baklava, Yer Pancarı, Mısır Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Mercimekli Bulgur Pilavı, Keşkek, Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek, Hamsili Pilav ve Kocakarı Gerdanı da bölgede bilinen ünlü yemekler arasında yer almaktadırlar.
Eğer Samsun’a kadar geldiyseniz Çakallı Menemen, Balkaymak Dondurma, Gebi kirazı ve Bafra karpuzunun tadına bakmadan dönmemenizi gezgez ailesi olarak tavsiye edebiliriz.
Samsun’a özgü yemekleri ismen belirtmek gerekirse; Oymaağaç Kebabı, Samsun Pidesi, Mısır Çorbası, Haluçka, Baklalı Yaprak Dolması, Lahana Sarma, Kaz Pilavı, Kaz Asması, Katık Böreği, Memecik, Katıklı Ekmek ve Katık Sündürmesi şeklinde sıralama yapabiliriz.

 OYMAAĞAÇ KEBABI
OYMAAĞAÇ KEBABI ile ilgili görsel sonucu
Samsun'un Oymaağaç Köyü sınırları içerisinde, Mayıs ile Kasım ayları arasında yapılır ve hem sıcak hem soğuk olarak yenilebilir.Kebap, oğlak etinden yapılır ve özel açılmış bir baca üzerinde ortalama 4 saatlik bir süre de pişer.Birbirleri ile eş zamanlarda 5 farklı oğlağın çevrilerek pişirilmesi sırasında eriyen yağlar bir kapta toplanır ve tiridine banılarak yenir.










KATIKLI EKMEK
                                                                         

Un, su, tuz kullanılarak yapılan karışım, ufak parçalara ayrılarak yufka şeklinde açılır ve içerisine maydanoz ile katıktan oluşan karışım dökülerek bir tarafı kapatılır. Sac üzerinde çok uzun olmayacak şekilde pişirilir ve tereyağı ile yağlanarak servis edilir.


KEŞKEK




   
Çarşamba ilçesi içerisinde genellikle düğünlerde yapılır ve içerisinde, buğday, tavuk ya da kuzu eti ve tereyağı bulunur. Oldukça ağır bir yemektir ve kolestrol problemi olan kişilere pek önerilmez.















KIVRATMA








                                                                                                                                                                 İçerisinde bol fındık bulunan, yufka ile yapılan ve bayramlarda sıklıkla tüketilen özel bir tatlıdır.
















BÜRYAN
BÜRYAN YEMEĞİSAMSUN ile ilgili görsel sonucu





Yoğun olarak düğünlerde yapılan sulu bir et yemeğidir.



















BAZLAMA
Mısır unu ekmeğinin başka bir çeşididir.

BAZLAMASAMSUN ile ilgili görsel sonucu


KARMAÇ







Mısır ekmeğinin şeker ile karıştırılarak tereyağı ile pişirilmesi ile hazırlanan özel bir yemek türüdür.






SAMSUN PİDESİ





MISIR ÇORBASI
MISIR ÇORBASI ile ilgili görsel sonucu



KAZ ASMASI

KAZ ASMASI ile ilgili görsel sonucu












KAZ PİLAVI
KAZ PİLAVI ile ilgili görsel sonucu
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

samsun hakkında kısa bilgi

SAMSUN GÜNEŞİN DOĞDUĞU ŞEHİR... Samsun,Orta Karadeniz Bölümü’nde Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarının arasında kalan verimli böl...